Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό του Δυτ. Νείλου

17 Αυγούστου 201716:06

Εικοσιτέσσερις άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας μετά από τσιμπήματα κουνουπιών από την αρχή του καλοκαιριού, ενώ οι υπηρεσίες επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κατέγραψαν ένα ακόμη κρούσμα μέσα στην εβδομάδα, αυτή τη φορά στην Αρκαδία. Την ίδια στιγμή σε νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται 5 άνθρωποι, οι 2 εκ των οποίων σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η επανεμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων φέτος – μετά από 2 χρόνια – έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές, καθώς υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα και δύο θανατηφόρα κρούσματα – δύο ηλικιωμένες γυναίκες από την Αργολίδα – ενώ στα 16 από τα 24 περιστατικά, καταγράφηκαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα ή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη και θάνατο. Περίπου το 10% των ασθενών με μόλυνση στον εγκέφαλο δεν επιβιώνουν.

Τα 22 από τα 24 κρούσματα, ωστόσο, έχουν καταγραφεί στον νομό Αργολίδας, ένα στον νομό Αρκαδίας, ενώ για ένα κρούσμα δεν προσδιορίστηκε ο τόπος έκθεσης στον ιό.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχει ενισχύσει στα νοσοκομεία όλης της χώρας την επιτήρηση των εγκεφαλιτίδων και των ύποπτων περιστατικών μέσα στην περίοδο μετάδοσης, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Παράλληλα συστήνει τη λήψη αυστηρών μέτρων προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Π.χ:

• Φοράτε μακριά μανίκια και παντελόνια
• Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά
• Αδειάστε τους χώρους με στάσιμο νερό, όπως κάδους απορριμμάτων και πιατάκια των φυτών (τα κουνούπια αναπαράγονται μέσα σε λιμνάζοντα νερά)

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του: keelpno.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]