ΠΑΟΚ είμαστε, μαλάκες δεν είμαστε. Του Τάσου Τέλογλου

30 Μαρτίου 201514:50

Η κυβέρνηση, με την πρώτη πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, μεταξύ των άλλων, να «ρυθμίσει» τα χρέη του ΠΑΟΚ. Έγινα ΠΑΟΚ τη δεκαετία του ’70 με τη μεγάλη ομάδα των Κούδα, Παρίδη, Τερζανίδη, Σαράφη, μία ομάδα που είχε έναν νοικοκύρη πρόεδρο τον Παντελάκη και μια διοίκηση που άπλωνε τα πόδια της μέχρι εκεί που έφτανε το πάπλωμα.

Τη δεκαετία του ’90 η τότε κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) ρύθμισε μία φορά τα χρέη του ΠΑΟΚ και όπως συμβαίνει σε συμπαθείς ομάδες και φορείς του πληθυσμού (αγρότες, γουναράδες, αγροτικοί συνεταιρισμοί, δημοτικές επιχειρήσεις) οι διοικήσεις και οι οπαδοί του εξέλαβαν την τότε ρύθμιση σαν την πάγια πολιτική του ελληνικού κράτους να μη ζητάει χρέη που δεν πληρώνονται.

Με τον νόμο του 1997 δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί ο νέος Πανιώνιος και να ρυθμισθούν τα χρέη του Άρη. Σε αυτόν τον νόμο «πατάει» σήμερα και ο Τσίπρας στην ΠΝΠ για να «ρυθμίσει» τα χρέη της διοίκησης Σαββίδη.

Το 2007, υπουργεύοντος του παλιού παίκτη του «δικεφάλου» Γ. Ορφανού, ρυθμίσθηκαν και πάλι τα χρέη του ΠΑΟΚ. Διαβάζουμε: (Καθημερινή 3-8-2007)

“«Μισή ντροπή δική τους, μισή δική μας, αλλά έρχονται και οι εκλογές», σκέφθηκαν οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων και με προσδοκία για ανταπόδοση σε ψήφους υπερψήφισαν την προκλητική τροπολογία για ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ και λοιπών αθλητικών σωματείων. Με το ίδιο πάθος και την ίδια οργή που οι νεοδημοκράτες ως αντιπολιτευόμενοι έκαναν λόγο για «ντροπή», «εξευτελισμό του κράτους» και έθεταν τελεσίγραφο ότι «τελευταία φορά ψηφίζουν ρύθμιση χρεών», χθες οι πασόκοι διέρρηξαν τα ιμάτιά τους για την «εξευτελιστική και απαράδεκτη» ρύθμιση δηλώνοντας ότι ψηφίζουν επίσης για τελευταία φορά. Ρύθμιση τελειωτική, δήλωσε ότι γίνεται και ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ. Ορφανός, ενώ για να μη μένει αμφιβολία ποιοι είναι οι κυρίως ευνοούμενοι, ο υφυπουργός κ. Δούκας ανέφερε ονομαστικώς τον κ. Ζαγοράκη, πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Τόσο ο κ. Ορφανός, όσο και ο κ. Χ. Φώλιας, τόνισαν ότι χάνονται μεν 51 περίπου εκατομμύρια ευρώ από προσαυξήσεις, που όμως ποτέ δεν θα εισέπραττε το Δημόσιο, αλλά δημιουργείται η βάσιμη προσδοκία για εισροή 138 εκατ. στα ταμεία του με τις 120 μηνιαίες δόσεις που πλουσιοπάροχα τούς δίνει το κράτος να εξοφλήσουν. Μάλιστα ο κ. Ορφανός είπε ότι από τη ρύθμιση του 2004 εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα 5, 6 εκατ. ευρώ και ότι από τις 28 ομάδες και σωματεία που μπήκαν στη ρύθμιση, μόνον τέσσερα δεν ανταποκρίθηκαν. «Πού θα πάει αυτή η ιστορία;», αναρωτήθηκε αγανακτισμένος ο κ. Δ. Γεωργακόπουλος από το ΠΑΣΟΚ ομολογώντας ότι «η Βουλή και η Πολιτεία υποκύπτουν στην πίεση των οπαδών», ενώ έκρινε ότι θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου η ρύθμιση της ανάληψης από το κράτος της καταβολής των οφειλομένων από τις προβληματικές ή υπό εκκαθάριση «Γιάννινα» και «Άρη» σε πρώην ποδοσφαιριστές. Για «εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» έκανε λόγο ο εκλεγόμενος στη Θεσσαλονίκη Σ. Καλαφάτης, για «καταραμένο πολιτικό κόστος» ο κ. Κ. Κουλούρης. Κατά της ρύθμισης τάχθηκαν ΚΚΕ και Συνασπισμός….”.

Αμέσως μόλις ο Σαββίδης ανέλαβε την ομάδα έθεσε χωρίς περιστροφές το ζήτημα των προσαυξήσεων στα χρέη του ΠΑΟΚ (2/3 της συνολικής οφειλής)

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να εφαρμόσω τις τακτικές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα για τις οφειλές των ομάδων, δεν θέλω να χάσω τον χρόνο του ΠΑΟΚ. Πάνω στα χρέη του ΠΑΟΚ έχουν μπει πρόστιμα και πλέον υπάρχει αύξηση της οφειλής πάνω από 200% και σήμερα μας λένε λοιπόν ότι θέλουν 33 εκ. ευρώ. Δεν θέλουμε σαν ΠΑΟΚ διαγραφή των οφειλών, την παραδοσιακή οδό, να μην πληρώσει κανείς τίποτα, να κατεβαίνει κατηγορία και να χάσει ο ΠΑΟΚ δύο με τρία χρόνια και μετά να είμαστε στην Α’ κατηγορία καθαροί. Είπαμε πριν από έναν χρόνο στην κυβέρνηση ότι είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε τα χρέη του ΠΑΟΚ. Δίνουμε 11 εκ. ευρώ, αν δεν τα θέλετε δεν θα πάρετε τίποτα, αλλά αυτό σταματάει την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα τμήμα της οικονομίας της Ελλάδας. Δεν θέλω να πληρώσω εκείνα τα χρήματα που κατά τη γνώμη μου είναι ανήθικα, δεν θέλω να πληρώσω την αύξηση 200%. Σε πολλά οικονομικά πεδία της Ελλάδας συμβαίνει αυτό, αλλά για τον ΠΑΟΚ δεν διαγράφονται. Μήπως το κάνουν αυτό κάποιοι που δεν θέλουν ο ΠΑΟΚ να γίνει μεγάλη ομάδα; Δεν θέλω να πω “γεια σας”. Σήμερα ήρθα εδώ γιατί ήθελα να βγάλω μία κραυγή της ψυχής μας. Εγώ μπορώ να μην πληρώσω αλλά δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου. Είπα τον πρωθυπουργό να με πάρει ως παράδειγμα. Απαιτούμε την ίδια συμπεριφορά για όλα τα μέλη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Βρισκόμαστε μπροστά στην επόμενη καταστροφή του ποδοσφαίρου».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης που είπε: «Ο Δήμος είχε οφειλή εφτά εκατομμυρίων που έφθασε στα 22 από την περίφημη υπεξαίρεση. Με απόφαση υπουργείου Oικονομικών τα πρόστιμα θα διαγραφούν αφού πληρωθεί το κεφάλαιο. Ήδη πληρώσαμε τα 6 εκατομμύρια». (από ρεπορτάζ του Βήματος 19/9/2013) Όλα αυτά βεβαίως δεν απαντάνε στο ερώτημα γιατί ενώ τα χρέη έχουν επανειλημμένα ρυθμισθεί οι φορείς στους οποίους «χαρίζονται» δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν…

Το φθινόπωρο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να ξαναρυθμίσει τα χρέη του ΠΑΟΚ αλλά προσέκρουσε στην τρόικα που δεν αντιλαμβανόταν γιατί ρυθμίζονται χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Αυτή τη φορά η τρόικα δεν έμαθε καν τη ρύθμιση. Με την ΠΝΠ όλα έγιναν με τρόπο ώστε να μην το μάθει. Μετά από όλα αυτά άνοιξα τη σημερινή εφημερίδα και διάβασα τη συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα «για ρήξη με τη διαπλοκή, λύση με τους Ευρωπαίους». Φταίω εγώ που δεν πιστεύω ούτε το ένα, ούτε το άλλο;

protagon.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]