Ο Μύθος του πυροτεχνήματος

5 Φεβρουαρίου 201822:42

Εκατομμύρια εορταστικές εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο συνοδεύονται από πολύχρωμα πυροτεχνήματα και προκαλούν το θαυμασμό των θεατών αλλά και τον «εκνευρισμό» των κατοικίδιων κυρίως ζώων. Τα πυροτεχνήματα προσφέρουν ένα εντυπωσιακό θέαμα που είναι αδύνατον να του αντισταθούμε. Τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται με κάθε ευκαιρία σε μεγάλες γιορτές καθώς εκτός από το φαντασμαγορικό θέαμα που προσφέρουν αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι φέρνουν τύχη και ευτυχία. Οι αναφορές ξεκινούν ήδη από το 200 π.Χ., στην Κίνα, ενώ συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Υπάρχουν όμως αρκετοί «μύθοι’ οι οποίοι συνοδεύουν την ιστορία των πυροτεχνημάτων…!

Σύμφωνα με τις ιστορικές αναφορές, ο πρώτος κατασκευαστής των πυροτεχνημάτων ήταν ο Κινέζος Li Tian, που έζησε την περίοδο της δυναστείας των Tang στην πόλη Liuyang. Ο μύθος λέει ότι ο Li Tian για να διώξει το πνεύμα ενός ισχυρού δράκου συμπίεσε μέσα σε ένα κομμάτι μπαμπού ένα εκρηκτικό μίγμα και του έβαλε φωτιά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το μπαμπού να εκραγεί κάνοντας τέτοιο θόρυβο που το πνεύμα τρόμαξε και έφυγε μακριά. Εξαιτίας αυτής της ανακάλυψης η πόλη Liuyang έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η «πατρίδα» των κροτίδων και των πυροτεχνημάτων. Οι κάτοικοί της Liuyang συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να γιορτάζουν την εφεύρεση των πυροτεχνημάτων στις 18 Απριλίου και συνηθίζουν να αφήνουν προσφορές στο ναό που έχτισαν προς τιμή του Li Tian.

Σύμφωνα με έναν άλλο μύθο, μια μικρή ομάδα χωρικών έδωσε σκληρή μάχη για να εκδιώξει τον Nian – το μυθικό τέρας- και το κατάφερε τρομάζοντας με εκκωφαντικούς ήχους και χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα κόκκινου χρώματος. Ο μόνος τρόπος για να κρατηθεί μακριά το τέρας ήταν να κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα κάθε χρόνο. Η ίδια δε η ονομασία της κινεζικής πρωτοχρονιάς, που είναι Guo Nian, μεταφράζεται ως «αντιμετωπίζοντας τον Nian» παραπέμποντας στη μάχη κατά του τέρατος.

Ευχαριστούμε το afireworks.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]