Καβάλα: Αντιδρά το ΤΕΕ-ΑΜ στις κινήσεις Βασιλειάδη- Χωρίς θεσμική ιδιότητα χειρίζεται τα θέματα του ΤΑP

6 Αυγούστου 201423:04

Εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεσπάσει μια ανοιχτή διαμάχη μεταξύ της νυν διοίκησης του παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕ.Ε. και του πρώην προέδρου του Επιμελητηρίου Λάζαρου Βασιλειάδη. Η πρώτη πλευρά (μέσω ανακοινώσεων αλλά και μέσω δηλώσεων του προέδρου του ΤΕΕ-ΑΜ Δημήτρη Κυριαζίδη) κατηγορεί τον κ. Βασιλειάδη ότι προσπαθεί να “εκπροσωπήσει” το Επιμελητήριο του οποίου διετέλεσε πρόεδρος χωρίς, όμως, να διαθέτει την σχετική αρμοδιότητα, ενώ ο δε κ. Βασιλειάδης τονίζει σχεδόν σε κάθε του δήλωση ότι το ΤΕΕ-ΑΜ επιχειρεί να αλλάξει στάση σε θέματα στα οποία έχει αποφασίσει η τοπική κοινωνία και προσπαθεί να υποβαθμίσει τον ρόλο του αλλά και το έργο του.

Αν και οι δύο πλευρές είχαν “συγκρουστεί”, στα τέλη Ιουνίου, με αφορμή μια ημερίδα περί σεισμών που είχε διοργανώσει η παράταξη των μηχανικών ΟΡ.ΜΗ, της οποίας ηγείται ο κ. Βασιλειάδης,το βασικότερο αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών αποτελεί το ζήτημα της διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP.

Η τελευταία πράξη αυτής της διαμάχης γράφτηκε το πρωί της Τετάρτης, με αφορμή την πρόσκληση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤΕ.Ε.-Α.Μ.) σε συνέντευξη τύπου, στα γραφεία του Επιμελητηρίου, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα του TAP και της διέλευσής του από τα Τενάγη Φιλίππων.

Η πρόσκληση που απέστειλε το ΓΕΩΤΕ.Ε.-Α.Μ. αναφέρει τα εξής:

Το Παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις σχετικά με την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή μας και θεωρώντας χρέος του να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις επί του θέματος σας προσκαλεί να παραβρεθείτε και να καλύψετε την συνέντευξη τύπου που διοργανώνει αύριο, 6-8-2014 στις 12:00 ώρα, στα γραφεία του Παραρτήματος μας επί της Βενιζέλου 55, στον 1ο όροφο. Κύριο θέμα της συνέντευξης τύπου θα είναι η ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της διαβούλευσης σχετικά με την διέλευση του αγωγού ΤΑΡ.

Προσκεκλημένοι στην συνέντευξη τύπου είναι επίσης και ο πρόεδρος τους Τ.Ε.Ε. τμήμα Α.Μ. κ. Δημήτριος Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Καβάλας κ. Θέμης Καλπακίδης και ο πρώην πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Α.Μ. και μέλος της Δ.Ε. του κ. Λάζαρος Βασιλειάδης.

Ωστόσο ο κ. Κυριαζίδης δεν έδωσε το παρόν στην συνέντευξη τύπου, αποστέλλοντας μάλιστα και μια ανακοίνωση με την οποία επιχειρεί να αιτιολογήσει την απουσία του. Στην ανακοίνωση αυτή ο κ. Κυριαζίδης κατηγορεί τον κ. Βασιλειάδη ότι δεν ανήκει στους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του ΤΕΕ-ΑΜ, ενώ σημειώνει ότι το Επιμελητήριο έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό την στάση του όσον αφορά το ζήτημα του TAP.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Μετά την πρόσκληση που λάβαμε από το ΓΕΩΤΕ.Ε.-A.M. για συμμετοχή σε συνέντευξη τύπου στις 6-8-2014 για το θέμα της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ, δηλώσαμε στο ΓΕΩΤΕ.Ε.-Α.Μ., ότι για λόγους δεοντολογίας το ΤΕΕ-ΑΜ δεν θα παραβρεθεί, καθ’ όσον έχει προσκληθεί εξωθεσμικά για τις διαδικασίες του ΤΕΕ και το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής, κ. Βασιλειάδης με τον «τίτλο» πρώην πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΑΜ.

Το ΤΕΕ-ΑΜ εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής και εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του, μεταξύ των οποίων δεν ανήκει ο κ. Βασιλειάδης, ενώ η ιδιότητα ‘’πρώην πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΑΜ’’ δεν υφίσταται.

Τονίσαμε ότι θεωρούμε τον τύπο της πρόσκλησης μη θεμιτή παρέμβαση στις εσωτερικές διαδικασίες του ΤΕΕ-ΑΜ, αφού η εκπροσώπηση του Φορέα μας είναι αποκλειστική δική μας αρμοδιότητα και δεν ετεροκαθορίζεται.

Εξ‘ άλλου το ΤΕΕ-ΑΜ έχει τοποθετηθεί σαφώς και με την αυτοτέλεια που το διέπει, στις εξελίξεις για το θέμα του ΤΑΡ, ασχέτως αν ορισμένοι επιχειρούν για ίδιους λόγους με επιμονή και θλιβερό τρόπο, να διαστρεβλώνουν καθημερινά την επιστημονική τοποθέτηση του Τμήματος.

Το ΤΕΕ-ΑΜ έχει επανενεργοποιήσει την ομάδα εργασίας του και βρίσκεται σε επαγρύπνηση, με βάση τις θέσεις που έχει επανειλημμένα καταθέσει και δημοσιοποιήσει, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, αλλά και ζητήματα που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας της περιοχής μας, ώστε με την συνέπεια που το διέπει να γνωμοδοτήσει επί του θέματος της διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ.

Να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη τύπου (δείτε τα βίντεο εδώ) δεν είχε καμιά ουσιαστική ενημέρωση και έγιναν αναφορές σε προηγούμενα γεγονότα και πληροφορίες. Τα μόνα νέα στοιχεία που έγιναν γνωστά ήταν η αξιολόγηση  της εναλλακτικής πρότασης του ΤΕΕ ΑΜ για την όδευση του TAP από την κοινοπραξία (δείτε εδώ) καθώς και το ότι το απόγευμα της Πέμπτης θα διοργανωθεί, με πρωτοβουλία της νέας δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, νέα σύσκεψη των αρμοδίων φορέων παρουσία και εκπροσώπων της κοινοπραξίας.

Για ακόμη μια φορά προβληματισμό προκάλεσε η στάση του Αγροτικού Συλλόγου και του Προέδρου του κ.Καλπακίδη, ο οποίος δεν έκανε καμιά αναφορά για το θέματα που αφορούν τους αγρότες , παρά μόνο έδειξε μια φωτογραφία από ένα χωράφι με τριφύλλι από κάπου στο κόσμο, χωρίς άλλες πληροφορίες. Αντίθετα αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά σε τεχνικά θέματα αλλά και ασφάλειας. Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες μια ανακοίνωση (δείτε εδώ) με την οποία ο Αγροτικός Σύλλογος έκανε επίθεση στο TAP κάνοντας μάλιστα και γεωστρατηγική ανάλυση(από ένα Αγροτικό Σύλλογο περιμένουμε να αναφερθεί σε ζητήματα παραγωγής και οργάνωσης της Γεωργίας, και να μιλήσει για την αγροτική γη – κάτι, βέβαια, που το κάνει αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό).

Στην συνέντευξη όπως θα δείτε και στο βίντεο, ο κ. Καλπακίδης γενικολογεί και ουσιαστικά το μόνο που ξεκαθαρίζει είναι πως ο αγωγός δεν θα περάσει από τα Τενάγη.

Ο Αγροτικός Σύλλογος προχωράει ακόμα ένα βήμα παραπάνω, και μέσα από το επίσημο profile στο Facebook, αναφέρει ατυχήματα ανά τον κόσμο και ούτε λίγο ούτε πολύ μας λέει ότι θα πάθουμε τα ίδια αν περάσει ο αγωγός από την Ελλάδα. Φυσικά τα ατυχήματα που αναφέρει είναι στα δίκτυο των πόλεων και όχι στους αγωγούς μεταφοράς (δείτε εδώ)

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο [email protected]