Έρχεται η «βαλκανική άνοιξη»;…του Νίκου Αρβανίτη

1 Μαρτίου 201712:56

Είχε επισημανθεί και παλαιότερα ότι η έλευση του κ. Ντόναλντ Τράμπ στο «τιμόνι» των ΗΠΑ συμπίπτει με την περίοδο ευρύτερων μετασχηματισμών και  επαναχάραξης σφαιρών επιρροής, στα πρότυπα μιας «Νέας Γιάλτας».

Οι σημειολόγοι κι αναλυτές διεθνών θεμάτων , προσπαθούν με μεθόδους ονειρομαντείας και χρηστομαντείας να (μεθ)ερμηνεύσουν προθέσεις και δηλώσεις της αμερικανικής διοίκησης όσον αφορά στις εξελίξεις ανά τον κόσμο.

Εκτιμούμε, ότι η οποιαδήποτε ανάλυση πρέπει να ξεκινήσει από ένα , και μόνον δεδομένο: την επιθυμία της «ομάδας Τράμπ» να διατηρήσει την γεωστρατηγική  ισχύ των ΗΠΑ δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες «συντήρησης» της αμερικανικής ηγεμονίας.

Ο πόλεμος (δια)φθοράς που διεξάγουν κέντρα των ΗΠΑ κατά της ΕΕ συνεχίζονται, μετρώντας βεβαίως και τις πληγές της οικονομικής κρίσης, ενώ  συνεχίζεται η «μονομαχία» δολλαρίου-ευρώ με το ΔΝΤ να έχει πλέον γίνει ρυθμιστής των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Μπορεί κάποιες από τις επιλογές  της σημερινής αμερικανικής διοίκησης να μας φανούν περίεργες ή να μην ανταποκρίνονται με το κοινό αίσθημα και αντίληψη που μπορεί να έχουμε για τα «δικά» μας συμφέροντα, όμως οι «μεγάλες» δυνάμεις υπολογίζουν τα δικά τους συμφέροντα.

Το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι άλλο από την ενδυνάμωση συντελεστών ισχύος που διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια , σταθερότητα και συνοχή, εξασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της και διατηρούν υψηλό το φρόνημα του Λαού της.

Οι οποιεσδήποτε (απρόσμενες) εξελίξεις  δεν πρέπει να μας βρουν απροετοίμαστους ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Σύμμαχοι θα παρέμβουν πυροσβεστικά και κατόπιν εορτής.

Περισσότερα στο Via Diplomacy

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr