Έρχεται το… ανδρικό αντισυλληπτικό!

12 Σεπτεμβρίου 201409:27

Εφαρμόζοντας μία μέθοδο που παραπέμπει στην “αγγειεκτομή”, μία χειρουργική διαδικασία, Αμερικανοί επιστήμονες από το Ίδρυμα Parsemus ανέπτυξαν ένα τζελ, το “Vasalgel” που υπόσχεται μια φθηνή, μακροχρόνια και εύκολα αναστρέψιμη ανδρική αντισύλληψη. Η αμερικανική μέθοδος βασίζεται στην 30χρονη έρευνα του Ινδού επιστήμονα, Sujoy Guha.

Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί επιστήμονες, το τζελ “Vasalgel” διοχετεύεται με σύριγγα στο αγγείο που μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στο σπέρμα και του βάζει “φρένο”. Η απομάκρυνση του τζελ, όταν κάποιος αποφασίσει πως θέλει να τεκνοποιήσει, είναι πολύ ευκολότερη υπόθεση από την επανασύνδεση των αγγείων που απαιτείται για την αναστροφή της αγγειεκτομής, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Daily Mail”, προκειμένου να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, αυτή την περίοδο, δοκιμάζεται σε μπαμπουίνους, οι οποίοι, από πλευράς ανατομίας του αναπαραγωγικού τους συστήματος, εμφανίζουν πολλές ομοιότητες με αυτήν του ανθρώπου. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς το ποσοστό αντισύλληψης αγγίζει το 100%. Τον ερχόμενο Οκτώβριο, οι επιστήμονες θα εξετάσουν την αναστρεψιμότητα της κατάστασης προσπαθώντας να απομακρύνουν το τζελ. Αν η προσπάθεια αυτή στεφθεί με επιτυχία,το αμερικανικό ίδρυμα θα ξεκινήσει δοκιμές σε ανθρώπους το 2015, ενώ η διάθεση του πρώτου αντισυλληπτικού στην αγορά, αναμένεται το 2017.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού ιδρύματος δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα: “Θέλουμε να προωθήσουμε το Vasalgel στην αγορά το συντομότερο δυνατό, όμως θα πρέπει να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας και να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι. Μέχρι στιγμής, το Vasalgel δοκιμάζεται σε ζώα και το 2015, το αργότερο το 2016, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους”. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως, το 2014, το αμερικανικό ίδρυμα “Parsemus” θα αναζητήσει χρηματοδότες για να ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

Πηγή: protothema.gr