Έμπολα: Αναζητούνται εθελοντές για να δοκιμάσουν το εμβόλιο

29 Αυγούστου 201410:07

Το Ινστιτούτο Τζένερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναζητά 60 υγιείς εθελοντές, ηλικίας από 18 έως 50 ετών, για να συμμετάσχουν σε μια δοκιμή του εμβολίου για τον ιό, ενώ η φιλανθρωπική οργάνωση Wellcome Trust ανακοίνωσε ότι στις δοκιμές του εμβολίου, που αναμένεται ότι θα επιταχυνθούν από τον Σεπτέμβριο, θα συμμετάσχουν εθελοντές από τη Βρετανία, την Γκάμπια και το Μαλί.

Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline (GSK) αναπτύσσει το εμβόλιο για τον Έμπολα σε συνεργασία με τις αμερικανικές υπηρεσίες υγείας (NIH) ενώ η Wellcome Trust συμβάλει στη χρηματοδότηση των δοκιμών.

Μάλιστα, μια επιχορήγηση ύψους 2,8 εκατομμυρίων λιρών (3,5 εκατ. ευρώ) θα επιτρέψει στην ομάδα του καθηγητή Άντριαν Χιλ, του Ινστιτούτου Τζένερ να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου παράλληλα με παρόμοιες δοκιμές που θα γίνουν στις ΗΠΑ και πρώτοι εθελοντές ενδέχεται να εμβολιαστούν ακόμη και στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Χάρη στη χρηματοδότηση της Wellcome Trust, του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών και της βρετανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (DFID) η GSK θα μπορέσει, ταυτόχρονα με τις δοκιμές, να παρασκευάσει και 10.000 δόσεις του εμβολίου. Εφόσον οι δοκιμές αποδειχτούν επιτυχείς, οι δόσεις αυτές θα διατεθούν άμεσα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που με τη σειρά του θα αναλάβει να τις προωθήσει στις ζώνες υψηλού κινδύνου.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΥ έκανε την Πέμπτη έκκληση να ξαναρχίσουν οι διεθνείς αεροπορικές εταιρείες τα δρομολόγιά τους προς τις τέσσερις αφρικανικές χώρες, μια ενέργεια που κρίνεται «ζωτικής σημασίας» από τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Οργανισμού, Δρ. Μπρους Έιλγουορντ ο οποίος παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Air France ήταν η τελευταία εταιρεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι διακόπτει προσωρινά τις πτήσεις της προς τη Φριτάουν, την πρωτεύουσα της Σιέρα Λεόνε, αλλά θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς τη Γουινέα και τη Νιγηρία. Η Σιέρα Λεόνε και η Λιβερία εξυπηρετούνται πλέον μόνο από δύο εταιρείες: τη Royal Air Maroc (RAM) και την Brussels Airlines και η τελευταία δεν έχει τακτικά δρομολόγια.

Πηγή: protothema.gr